Promocijom filma „SIGEMBR“ u Ulcinju u Centru za kulturu, NVO „35mm“ iz Podgorice, koja je članica Građanske alijanse, završila je promociju pomenutog kratkometražnog filma za 2016. godinu. Već od januara naredne godine aktivnosti na promociji će se nastaviti u Podgorici, Bijelom Polju, Beranama, Budvi, Tivtu i drugim crnogorskim gradovima.

Ovo desetominutno ostvarenje bavi se problemom govora mržnje, njegovim oblicima, kao i grupama prema kojima se najčešće ispoljava. Film je snimljen u okviru projekta „Balkan bez mržnje“, koji je realizovala NVO „35mm“ u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Estonije, Grčke, Italije i Rumunije. Projekat je finansiran od strane Evropske unije u okviru Programa Erasmus +.

U 2016. godini film je odgledalo, a zatim i učestvovalo u edukativnoj radionici u okviru koje se film prikazuje, preko 200 osoba mahom srednjoškolaca i studenata. Tim NVO „35mm“ je pomenuto ostvarenje mladih predstavio u Rumuniji, na Kipru, zatim u okviru seminara Foruma MNE mladima sa sjevera Crne Gore, kao i u Gimnaziji „Stojan Cerović“ u No hate corner-u te ustanove. O projektu „Balkan bez mržnje“ imali su priliku da čuju i gimnazijalci iz Podgorice. I diskusiji koja neminovno prati film učestvovali su i studenti Univerziteta Crne Gore tačnije Fakulteta političkih nauka, Univerziteta Donja Gorica, kao i Univerziteta Mediteran.

bwh1

Film „SIGEMBR“ je snimljen u avgustu 2016. godine, na više lokacija širom Crne Gore. Na njemu je radilo 30 mladih ljudi koji su željeli da ukažu na poteškoće u društvima u kojima žive, i daju omladini ideju kako da se sa tim nedaćama bore. Oni, kako kažu, imaju ideju, ali i rješenje za „Balkan bez mržnje“. Film je proizvod višemjesečnog rada organizacija: Asocijacije GEYC, Centra za omladinski razvoj – PRONI, Identities-a, Green spirit-a, Seiklejate Vennaskond-a, IdejNet-a i NVO „35mm“. Uporedo sa promocijama u Crnoj Gori, film se prikazije i pred publikom u Srbiji, Italiji, Estoniji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji.

Na kraju ostaje nam da vam svima poželimo srećne novogodišnje praznike i Balkan bez mržnje!

Srdačan pozdrav,

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa
35mmproduction@gmail.com
+382 67 788 118