Studenti i studentkinje Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran prisustvovali su juče projekciji dokumentarnih filmova snimljenih u sklopu projekta „YOUth on the Mov(i)e – Building a Better Region Through Film“, koji sprovodi Centar za društveno ekonomski razvoj (CDER), uz podršku RYCO fonda, a koji u Crnoj Gori implementira NVO „35mm“.

Prisutni/e su imali priliku da odgledaju sedam kratkih dokumentarnih filmova koji su nastali u okviru pomenutog projekta koji za cilj ima ”Promovisanje interkulturalnog dijaloga i tolerancije i podrška pomirenju u regionu Zapadnog Balkana” kroz promovisanje pomirenja, saradnje i boljeg razumijevanja u regionu koristeći snagu filma.

Na FVU juče su prikazani filmovi: Imposed; 6 (milion meters); Should I Stay Or Should I Go; Kumanovo, A City Without Prejudice; A Short Film On Friendship That Knows No Boundaries; Follow Me i Sonder.

Nakon projekcije filmova studenti/kinje su u diskusiji razmijenili mišljenja i stavove a dokumentarnim filmovima i njihovom aktivističkom i građanskom angažovanju sa medijskim ekspertom Darkom Ivanovićem.

Partneri CDER-a na pomenutom projektu su: Asocijacija Mladi volonteri (BiH), EESTEC LC Tirana (Albanija), NVO “35mm” (Crna Gora), CID Kumanovo (Makedonija) i Asocijacija za razvoj opštine Žagubica (Srbija). Projekat je podržan od strane Regional Youth Cooperation Office – RYCO.

http://www.cder.org.rs/srpski/

http://www.rycowb.org/