NVO „35mm“ iz Podgorice, koja je članica Građanske alijanse, će projekcijom filma „SIGEMBR“ u subotu, 29. oktobra, na Cetinju, u „Društvenom centru“ (Ulica Nikole Lekića broj 4), sa početkom u 19 časova, početi crnogorsku promociju filma koji je osmišljen kao odgovor mladih na mržnju prema različitostima.

U saradnji sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Estonije, Grčke, Italije i Rumunije, NVO „35mm“, uradila je film „SIGEMBR“, koji će naradenih mjeseci biti promovisan u pomenutim zemljama. Za Crnu Goru je u narednih pet mjeseci planirano 12 promocija i to u sljedećim gradovima: Cetinje, Ulcinj, Nikšić, Podgorica, Bijelo Polje, Budva i Tivat.

„SIGEMBR“ se bavi pitanjem ksenofobije (mržnja prema različitostima) a na njemu su radili omladinski radnici i lideri tokom treninga u Prčanju, između 19. i 30. avgusta 2016. Mladi iz sedam zemalja Evrope, koji dolaze iz različitih nacionalnih grupa su zajedničkim snagama uradili kratki igrani film kako bi pokazali da imaju rješenje, ali i ideju za „Balkan bez mržnje“.

Film „SIGEMBR“ je proizvod višemjesečnog rada Asocijacija GEYC, Centra za omladinski razvoj – PRONI, Identities, Green spirit, Seiklejate Vennaskond, IdejNet i NVO „35mm“. Film takođe predstavlja završnicu treninga na kome je učestvovalo 30 predstavnika iz sedam različitih zemalja u okviru projekta „Balkan bez mržnje“, koji se realizuje u okviru Programa Erasmus +.

Ovim projektom želi se: poboljšati znanje mladih o istoriji Balkana i Evrope; podstaći razumijevanje mladih o multikulturalnim pojmovima; doprinijeti boljem razumijevanju mladih o potrebama drugih nacionalnosti u njihovim zemljama; poboljšati vještine mladih ljudi u nenasilnoj komunikaciji, kritičkom razmišljanju, foto i video produkciji i tako dalje.

Na sljedećem linku možete pogledati tizer za pomenuti film: https://www.youtube.com/watch?v=iN14-6bIGZI.

Ukoliko želite da saznate više informacija o filmu ali i projektu „Balkan bez mržnje“ slobodno nas kontaktirajte.

Srdačan pozdrav,

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa
35mmproduction@gmail.com
+382 67 788 118