Članice Volonterskog kluba Gimnazije „Slobodan Škerović“ i vršnjačke edukatorke za suzbijanje nasilja i govora mržnje na internetu, Nina Nikčević, Lana Dević i Anja Vujković, kao i vršnjački edukatorki Škole za srednje i više stručno obrazovanje ,,Sergije Stanić“, Dragana ilić, Jana Radonjić, Kristina Bjelić i Vasilije Leovac, održali su u tokom ove sedmice dvije radionice za zainteresovane učenike i članove Volonterskog kluba u ŠSVSO ,,Sergije Stanić“.

I ovoga puta, kratak video SIGEMBR poslužio je kao pokretač za diskusiju i razgovor o tome koliko je širenje virusa ksenofobije prikazanog u filmu, povezano s našim iskustvima. Razgovarali smo o tome koliko su strah ili anksioznost prema strancima ili nepoznatom, prisutni u našoj zajednici. Diskutujući, učesnici su razmatrali različite situacije diskriminacije, netolerancije, ksenofobije, mržnje s kojima se mladi ljudi suočavaju. Kroz zadatak u okviru grupnog rada, učesnici su skicirali scenario za nastavak filma SIGEMBR – šta se dešava u našoj zajednici kada se pojave novi heroji i heroine koji se bore protiv kseno-virusa. Istražujući najadekvatnije odgovore na različite oblike nasilja i predlažući rješenja, fokusirali smo na to kakvi heroji trebaju biti, pa smo izdvojili konkretne vrline i osobine koje mladi, kao oni koji mijenjaju svoju zajednicu na bolje, treba da posjeduju. Izdvojili smo sledeće: razumni, hrabri, požrtvovani, pažljivi, mudri, vedri, tolerantni, empatični, pravedni… Na kraju, zaključak jedne od radnih grupa s kojim su se svi složili bio je: „Za promjenu je potrebno malo, a promjena čini mnogo!“.

Vršnjačke radionice realizovane su u okviru projekta „Montenegro without hate“, koji organizuje NVO „35mm“ u saradnji s Volonterskim klubom Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice i Volonterskim klubom „25. maj“ iz Tuzi. Nakon obuke vršnjačkih edukatora, u toku je realizacija vršnjačkih radionica u Podgorici, Tuzima, Ulcinju i Baru. Projekt finansira Savjet Evrope.

#MVH
#eyfcoe