Volonterski klub Gimnazije „25.maj“ organizovao je panel diskusiju pod nazivom „Nasilje na internetu“ u našoj školi koja je bila jedna od učesnica na projektu. Panel diskusiji su prisustvovali nastavnici i učenici koji su bili učesnici projekta, predsjednik Savjeta roditelja, predstavnici NVO sektora, volonteri i mediji. Panel diskusija je organizovana sa ciljem da se ukaže na potrebu borbe protiv govora mržnje na internetu i van njega.Nakon pozdravne riječi, direktorka Gimnazije, g-đa Miliana Dabović je ukazala na potrebu da se sa ovim problemom treba boriti zajedno uz podršku škole, nastavnika, roditelja i medija koji imaju veliki uticaj.

Predsjednica NVO Prima, g-đa Aida Perović Ivanović je napomenula da svi možemo biti svjedoci nasilja na internetu, a da je upravo anonimnost, odnosno maska koju nam internet dodjeljuje pruža slobodu da se mržnja lakše ispoljava virtuelno i da može postati, ukoliko se ignoriše, dio svakodnevnice i u svijetu van interneta.

panel-28-februar

Prof. Mark Junčaj, nastavnik mentor na projektu je govorio o mržnji kao bolesti koja može da uništi život onoga koji ju ispoljava i onoga koji ju trpi, a da svakako treba se nastojati da se borimo protiv nje raznim metodama.

Prof. Katrina Berišaj, nastavnica mentorka na projektu, govorila je o samom projektu, njegovoj realizaciji koji za cilj ima obučavanje mladog kapaciteta da prepoznaju oblike virtuelnog nasilja i van njega i da se efikasno bore protiv ovakvog oblika kršenja ljudskih prava.

Gospođa Kristina Ćetković, predstavnica NVO 35mm, je koristeći se temom panel diskusije govorila i o njihovom projektu „Balkan without hate“ koji je okupio mlade ljude iz više zemalja Evrope i koji su učestvovali u kreiranju kratkometražnog filma „SIGEMBR“ a koji je prikazan na kraju panel diskusije.

Panel diskusija je organizovana u sklopu projekta „No hate online, no hate offline“ koji realizuje Volonterski klub JU Gimnazija „Slobodan Škerović“, Podgorica, a finansijski podržava Uprava za mlade i sport Crne Gore.

Volonterski klub Gimnazije „25. maj“