,,Korona kriza” je prokrčila put elektronskim rješenjima, pa je digitalna revolucija u punom mahu u danima pandemije očekivano imala najveći uticaj na razvoj i svakodnevni život društva i u Crnoj Gori. Kada su u pitanju digitalna rješenja, jedno je naročito naišlo na pohvalne komentare roditelja djece vrtićkog uzrasta. Posrijedi je elektronsko upisivanje u vrtić, koje se od ove godine organizuje putem sajta www.upisi.edu.me.

Svjesna činjenice koliko je predškolsko obrazovanje važno za pravilan razvoj djeteta, Marina Ćupić je i ove godine upisala svoje troje djece u vrtić. No, za razliku od prošle godine, uz značajno olakšanu proceduru, bez prikupljanja gomile papira i čekanja u redovima.

– Brže, dostupnije, jednostavnije… Kroz nekoliko klikova djecu upisujete u vrtić. Podaci koji se traže prilikom elektronskog upisa su poznati roditeljima. Ovim putem izbjegava se prikupljanje papira i  čekanje u redovima. Izuzetno intuitivna platforma. Ukoliko vam je dijete ranije pohađalo vrtić, kada unesete jedinstveni matični broj djeteta, platforma povuče ostale podatke, na vama je samo da ih provjerite. Zaista sjajno iskustvo. Velika je prednost što je procedura krajnje jednostavna te i roditelji koji nijesu digitalno pismeni mogu uspješno da upišu svoje mališane – kaže Ćupić.

Ranijih godina roditelji su morali da prikupljaju dokumentaciju i da lično upišu dijete u vrtić. Majke i očevi su morali da se suoče sa redovima u područnim jedinicima MUP-a kao i u prostorijama vrtića, dok je ovom platformom, prema riječima naše sagovornice, procedura značajno pojednostavljena.

– Osim što su roditelji morali da potroše više vremena, bilo je neophodno i da odgode svoje radne i druge obaveze da bi lično prikupili dokumentaciju i upisali dijete. Danas je to mnogo jednostavnije, pristup “na zahtjev “ vam je omogućio da upišete dijete kada vama to odgovara. Posebna vrijednost je što je platforma pokrenuta u trenucima kada smo se suočavali sa prvim talasom koronavirusa u Crnoj Gori. Na ovaj način je jedan digitalni proizvod dao veliki doprinos u borbi za očuvanje javnog zdravlja – ističe Ćupić.

Kao jedini korak do potpune digitalizacije ostalo je potpisivanje ugovora, koje roditelji još uvijek obavljaju lično u vrtićima.

Mnogi roditelji su u danima kada su vrtići bili zatvoreni uslijed rizične epidemiološke situacije, strahovali da će njihova djeca izgubiti radne navike.

– Izuzetno stresno za roditelje koji su pored radnih obaveza koje su obavljali od kuće morali da se pobrinu i da djeca iskoriste vrijeme na pravi način i ne izgube radne navike koje su izgradili u vrtiću. Sa druge strane jako je teško objasniti djeci vrtićkog uzrasta da ne bi smjelo da imaju bliski kontakt sa vršnjacima, da moraju da nose maske i da se pridržavaju novih pravila zbog “nevidljivog“ neprijatelja. Ipak, kada pronađete pravi pristup iznenađujuće je koliko djeca brzo usvajaju nova pravila i prihvataju “novu“ stvarnost.

Ćupić je pohvalila činjenicu da su se učiteljice i učitelji ipak potrudili da djeca koja ne idu u vrtić dobiju sadržaj putem Viber grupa za roditelje.

– Izuzetno kreativno i lijepo osmišljen sadržaj koji osim što pomaže djeci da budu u korak sa nastavom, pomaže i roditeljima da budu dio njihovog “svijeta“. Može se reći da su se na taj način roditelji zbližili sa djecom – kaže Ćupić.

Zahvaljujući elektronskoj platformi za upis u vrtiće značajno je olakšana upisna procedura , te usklađena sa epidemiološkom situacijom. Programer Aleksandar Popović koji je za potrebe Ministarstva prosvjete izradio platformu za elektronski upis u vrtiće, osnovne i srednje škole kaže da je najveća pažnja bila posvećena sigurnosti i pouzdanosti ove platforme.

– Otkazi i greške u radu nijesu prihvatljivi jer bi pojedini roditelji u tom slučaju bili onemogućeni da prijave dijete i na taj način bili dovedeni u neravnopravan položaj. Ovo je jedinstvena platforma koja se koristi za sve državne vrtiće u našoj državi – ističe Popović.

Jedan od glavnih izazova prema riječima Popovića bio je kreiranje intuitivnog i jednostavnog interfejsa kako bi veliki broj korisnika bez prethodne obuke mogao da se snađe u radu sa platformom. Pored toga, izazov je, kaže, bio i isprojektovati arhitekturu sistema na način da može da podnese visoko opterećenje u kratkom vremenskom intervalu dok traje upis. Da je platforma položila taj test potvrđuje i činjenica da je već prvog dana upisa nekoliko hiljada roditelja uspješno podnijelo prijave.

– Ovaj koncept je u velikoj mjeri pojednostavio proceduru upisa. Mnogi podaci koji se nalaze na formularima za upis se zapravo automatski preuzimaju iz drugih regitstara podataka. Time su roditelji lišeni obaveze ručnog unosa tih podataka. Kompletan proces upisa se vrši elektronskim putem i elimiše se potreba roditelja da podnosi podatke lično i to u „papirnoj“ formi. – kaže Popović.

Kroz akciju elektronskog upisa u vrtiće iz UNICEF-a su podsjetili roditelje u našoj zemlji da je predškolsko obrazovanje u najboljem interesu svakog djeteta.

– Naučna istraživanja širom svijeta pokazuju da je predškolsko obrazovanje ključno za dobrobit svakog djeteta, kao i za buduće obrazovanje i cjeloživotni razvoj djece. Zato je naša poruka svim roditeljima: pružite najbolji mogući početak vašem djetetu – upišite ga u vrtić i omogućite mu da se razvija kroz igru, učenje i druženje s vršnjacima! Mogućnost upisa preko interneta čini ovaj proces još bržim i lakšim – poručili su iz UNICEF-a.

Elektronski upis u predškolske ustanove u Crnoj Gori je završen, a u vrtiće je upisano oko 7,167 djece koja do sada nijesu išla u vrtić. Po automatizmu su ponovo upisana i sva djeca koja su upisana prošle godine, pa će od naredne godine oko 23 000 djece boraviti u predškolskim ustanovama, što je za oko 1000 djece više nego prošle godine.

– Ovaj podatak govori o tome da rad Ministarstva prosvjete na povećanju obuhvata djece predškolskim obrazovanjem ima efekta, te da će nastaviti da teže evropskom cilju, a to je da 95% djece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, uz paralelno povećanje kapaciteta predškolskih ustanova – saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

U posljednje tri godine otvoreno je oko dvije hiljade novih mjesta za djecu u vrtićima u Crnoj Gori, od čega su tri otvorena u Podgorici, gdje je u toku gradnja još jednog, dok će se još dva vrtića izgraditi u Herceg Novom i Pljevljima. Jednostavan, dostupan i koncept koncipiran tako da u najvećoj mogućoj mjeri smanjuje unos podataka od strane samog korisnika, elektronski upis u vrtiće učinio je da roditelji budu oslobođeni komlikovane procedure prikupljanja papira prilikom upisa, da uštede vrijeme, te da sami odaberu  kada će pristupiti upisivanju, bez bojazni da će dugo čekati u redu neke od institucija. Usluga elektronskog upisa u vrtiće u Crnoj Gori ujedno je omogućila i potpuno informatičko praćenje postupka upisa od strane Ministarstva prosvjete, a izvjesno je i da predstavlja početak implementacije novog i sveobuhvatnog jedinstvenog informacionog sistema prosvjete.

Milica Đokđurić

Ovaj tekst pripremljen je u okviru projekta „Povećanje građanskog angažmana na polju Digitalne agende – ICEDA“, koji sufinansira Evropska unija, a sprovodi Metamorphosis Foundation (Sjeverna Makedonija), e-Governance Academy (Estonija), CRTA – Center for Research, Transparency, and Accountability (Srbija), NVO 35 mm (Crna Gora), Open Dana Kosovo (Kosovo) i Lëvizja Mjaft (Albanija).

Ovaj tekst je pripremljen uz finansijsku podršku Evropske unije. Odgovornost za njegov sadržaj imaju isključivo NVO 35 mm i autor, i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.