Nevladina organizacija „35mm“, članica Građanske alijanse, u saradnji sa organizacijom Festival suvremenog židovskog filma Zagreb, organizirala je Festival tolerancije, koji se održao u KIC-u „Budo Tomović“ u periodu od 30. maja do 01. juna 2016. godine.Festival tolerancije, koncipiran je kao filmski festival koji, kroz bogat prateći program koji uključuje filmske projekcije, tematske izložbe, edukacije i diskusije za cilj ima sjećanje na Holokaust, te osvještavanje i usvajanje tolerancije u svakodnevnom životu i vremenu u kojem živimo.

U sklopu filmskog programa, prikazano je ukupno 12 naslova iz kategorija igranog, dokumentarnog, kratkometražnog i animiranog filma, od čega je 10 producirano ili koproducirano u državama EU, dok je prikazan i jedan film domaće, crnogorske produkcije. Šest filmova izravno je obrađivalo tematiku holokausta i Drugog svjetskog rata, dok je ostalih šest pokrivalo širok raspon tema, od položaja žena u današnjem društvu, preko neonacizma i nasilja nad imigranitma, pa sve do uzroka i posljedica Prvog svjetskog rata te LGBT zajednice. Crnogorska publika tako je imala priliku pogledati neke od favorita publike s ljubljanskoga i zagrebačkog izdanja festivala (Drawing Against Oblivion), Oskarom nagrađene naslove (A Girl in the River: The Price of Forgiveness / Djevojka u rijeci: Cijena oprosta), filmove s preko 40 nagrada s festivala širom svijeta (Bienvenidos) ili film domaće proizvodnje (The Righteous/Pravednici).

Izložba “Antimasonski plakati”otvorena je 30. maja u holu KIC “Budo Tomovi-“ a sastojala se od 20 originalnih plakata koji su bili dio velike antimasonske izložbe otvorene u oktobru 1941. godine u Beogradu nakon nacističke okupacije i za vrijeme kolaboracionističkog režima Milana Nedića. Plakati su zagovarali ponižavanje i nasilno maltretiranje Jevreja. Izložbu je otvorio svjetski poznati grafički dizajner i vlasnik kolekcije Mirko Ilić. Izložba se mogla pogledati do 05.06. 2016.

Svečano otvarenje filmskog programa održano je 30. maja u 19h animiranim filmom Zlatka Boureka i Pavla Štaltera „Wiener blut“, te dugometražnim igrani filmom „Mi smo mladi. Mi smo snažni”, režisera Burhana Kurbania. U okviru filmskog programa Festivala prikazano je dvanaest igranih i dokumentarnih filmova, koji na različite načine obrađuju teme rasizma, nasilja, diskriminacije i svih ostalih tema bliskih ideji Festivala tolerancije.

Edukativni program namijenjen djeci i mladima održao se 30. maja u 12 sati u Velikoj sali, predavanjem na temu Svjedočanstvo iz Holokausta u okviru kojeg je producent i dvostruki dobitnih Oskara, Branko Lustig iznijeo svjedočanstvo o sopstvenom iskustvu iz zloglasnih koncentracijskih logora Aušvic i Bergen-Belsen, te naglasito važnost tolerancije i uvažavanja različitosti u današnjem društvu.

Drugo edukativno jutro održano je 31. maja u 11 sati predavanjem „Simboli mržnje“. Tema predavanja je neofašistička ikonografija sveprisutna na javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Svjetski poznati grafički dizajner Mirko Ilić je u sklopu multimedijalnog predavanja tematizovao lokalni odnosno regionalni problem prećutkivanja ili nemara javnosti na simbole oko nas, te grafički govor mržnje neonacističkih grupacija koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije.

Poseban dio festivala, koji je održan 31. maja predstavljale su dvije panel diskusije na teme Pomirenje kao mehanizam odmaka od prošlosti (u 12 h) i Holokaust i sjećanja (u 19h), na kojima su kao panelisti učestvovali nezavisni stručnjaci, predstavnici resornih insistucija, NVO, kao i medija.

PANEL DISKUSIJA NA TEMU POMIRENJA KAO MEHANIZMA ODMAKA OD PROSLOSTI – Velika sala
MODERATOR – AJSA HADZIBEGOVIC

PANELISTI:
1. Ambasador Grčke u Crnoj Gori NJ.E. Antanassious Sotirios.
2. Duško Vuković – član Koalicije za REKOM i kao član regionalnog tima zagovarača REKOM-a
3. Sead Sadiković – novinar TV Vijesti
4. Esad Kočan – glavni urednik magazina “MONITOR”
5. Goran Barović – dekan Filozofskog fakulteta
6. Ivana Gajović – direktorica Nansen dijalog centra Crna Gora

PANEL DISKUSIJA NA TEMU HOLOCAUST I SJECANJE – Dodest sala

MODERATOR Milan Radović
PANELISTI:
1. Dragutin Papović Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Generalni direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama
2. prof. dr. Sonja Tomović Šundić
3. Miliko Paovlović
4. Jaša Alfandari, Predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore,
5. Boris Raonić nvo Građanska Alijansa,
6. Nataša Baranin, novinarka dokumentarnog programa RTCG i autorica filma “PRAVEDNIK”

Diskusije su zamišljene kao javna platforma na kojoj se razmjenjuju mišljenja, pitanja i odgovori, slaganja i neslaganja u vezi sa predviđenim temama. U diskusijama osim stručnjaka iz relevantnih društvenih područja učestvuje i publika, kao važan faktor u kreiranju javnog mišljenja, kroz podsticanje kulturne komunikacije, a sve u svrhu izgradnje otvorenijeg i tolerantnijeg društva.

Projekt je sufinanciran od strane fonda Europa za građane – Europsko sjećanje / EACEA European Remembrance.

eu-logo-final

U suradnji ( logo ):

35mmcultura-italia-finalgoethe-horizontal-final

ilic-finaljff3-finalmetropolis-final

Festival suvremenog židovskog filma Zagreb, 35 mm, KIC “ Budo Tomovic “, Mirko Ilic, Goethe institut Srbija, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Metropolis.

http://- http://festivaloftolerance.com/podgorica-2016/panel-diskusija-na-temu-pomirenja-kao-mehanizma-odmaka-od-proslosti/883

http://- http://festivaloftolerance.com/podgorica-2016/panel-diskusija-na-temu-holokausta-i-sjecanja/885

http://- http://festivaloftolerance.com/podgorica-2016/svjedocanstvo-prezivjelog/857

http://- http://festivaloftolerance.com/podgorica-2016/simboli-mrznje/859

http://- http://festivaloftolerance.com/podgorica-2016/antimasonski-plakati/889